Nyomtatás

Magyar Lakomák V.

Jókai Mór

Ásvai Jókai Móric
(Komárom, 1825. február 18. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.)
regényíró, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, az MTA igazgató-tanácsának tagja,
a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja

190 éve született „nagy magyar mesemondó”
Jókai Mór tiszteletére a Szilády Áron Társaság,
a Nádor Klub és az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület,
továbbá a Vashatos Kft. gasztronómiai utazást és
borkóstolót rendez irodalmi és művészeti programokkal

2015. február 20-án, pénteken 19 órakor a Sóstó Csárdában

Közreműködik:
Gerner Csaba színművész és Tallér Edina írónő,
valamint Gál Gabi énekművész, zongorán kíséri: John Olívia

Főtámogató:
dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke

Fogások:
· Kiffer-körtepálinka,
· Jókai bableves (Frittman ezerjó),
· 1) ropogós libamell szeletek vajas pecsenyelében burgonyapürével (Font kékfrankos rosé), vagy
· 2) tárkonyos báránysült tepsis burgonyával, párolt lila káposztával (Koch Cabernet Sauvignon-Pinot Noir cuvée),
· jégbe hűtött gyümölcs rummal és tejszínhabbal (Koch Hóbor)


A „nagy magyar mesemondó“, Jókai Mórnak kedvence a tiroli máj volt, és több más, szívesen fogyasztott étele közül talán a legismertebb a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült leves (Jókaibableves - „angyalbakancs”), amit az író saját írásaiban ,,görögolvasó arany vagy angyalbakancs“ kifejezéssel illet. Mint mondta, olyan nagy szemű bab kell hozzá, mint a görög szerzetesek rózsafüzére, és az omlós, füstölt malacköröm színre arany, formára meg mint az angyalok lábbelije, olyan legyen.
Jókai Jolán (Jókai Mór testvérének lánya) szerint: „Móricz bátya kisevő volt, de nagyon szerette a csibének a zúzáját meg a combját, libának a mellét hidegen. Tavasszal a tárkonyos bárányt. Minden hüvelyes veteményt nagyra becsült. A lencsét például disznó fülével és sonkával ette.”
Jókai Mór felesége, Laborfalvi Róza színésznő sokat időzött és sürgött-forgott a tűzhely mellett. Aszalt szilvás orjalevese (csontleves karajcsontból) és sertésbordája nagy népszerűségnek örvendett a vendégek körében. A lakomák végén igazi csemegének számított a Jókai háznál a jégbe hűtött dinnye rummal és tejszínhabbal.

* * *

Rendhagyó gasztrokulturális programunk, a Magyar Lakomák 5. rendezvénye jó lehetőséget kínál arra is, hogy a halasi cívis, polgári együttlétek nemes hagyományát felelevenítve, a magyar vendéglátás jó hírét fenntartó jelenlétünkkel kiálljunk a magyar kultúra értékékei mellett. Az évfordulós költőink, íróink emlékének, életműveiknek és a korszak jellemzőinek megbecsülése olyan örökség, amire érdemes áldozni és erőt gyűjteni életünk létharcaihoz.

Lukács László,
a Szilády Áron Társaság
és a Nádor Klub elnöke

 


A Szilády Áron Társaság közlönye